yellowinside

Tokio dzień 2

In Kuchnia obca on Czerwiec 4, 2012 at 11:46 am

Dzisiejszy lunch w dzielnicy Asakusa, makaron soba na zimno maczany w sosie sojowym z cebulką i łasabi

20120604-203413.jpg

makaron udon z płatkami ugotowanej wieprzowiny, żółtkiem i suszonym wodorostem

20120604-203736.jpg

Kotlet wieprzowy z sosem jajeczno-cebulowym podany w misce ryżu

20120604-203957.jpg

Makaron soba na ciepło z racuchem warzywnym, żółtkiem i wodorostami

20120604-204144.jpg

Smacznego!

20120604-204404.jpg

Tokyo, 04.06.2012, Poniedziałek, godz. 14:30

Reklamy
  1. różnorodność podania makaronu soba mnie zawsze zachwyca. Czy kuchnia japońska mocno różni się od koreańskiej? na przykład w smaku?
    pozdrawiam

    • Różni się niesamowicie, to sa dwa różne światy kulinarne. Ale chyba trudno to wytłumaczyć, trzeba by spróbować 🙂

      • na pewno najlepsza ocena jest sprobowanie i poznanie na wlasnej skórze czy tez w tym wypadku podniebieniu/zoladku 🙂 a czy da sie okreslic podstawowe roznice? chodzi mi o takie na podstawie doswiadczen, nie ksiazkowe (bo takie znam :D)

      • Koreańskie jedzenie w dużej mierze opiera się na ostrych przyprawach. Japońskie dania są raczej bardziej słone niż ostre 🙂 Suszone wodorosty (seaweed) mają zupełnie odmienny smak w obu krajach. Japoński jest słodkawy, w Korei wytrawny. Nie wiem na ile obiektywne jest moje ostatnie stwierdzenie, ponieważ w Japoni byłem tylko kilka razy, ale w Korei częściej podaje się ryż osobno, w Japoni jest on w większości podawany jako kompletne danie z dodatkami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: