Dzisiejszy lunch w dzielnicy Asakusa, makaron soba na zimno maczany w sosie sojowym z cebulką i łasabi
makaron udon z płatkami ugotowanej wieprzowiny, żółtkiem i suszonym wodorostem
Kotlet wieprzowy z sosem jajeczno-cebulowym podany w misce ryżu
Makaron soba na ciepło z racuchem warzywnym, żółtkiem i wodorostami
Smacznego!
Tokyo, 04.06.2012, Poniedziałek, godz. 14:30
Reklamy
różnorodność podania makaronu soba mnie zawsze zachwyca. Czy kuchnia japońska mocno różni się od koreańskiej? na przykład w smaku?
pozdrawiam
Różni się niesamowicie, to sa dwa różne światy kulinarne. Ale chyba trudno to wytłumaczyć, trzeba by spróbować 🙂
na pewno najlepsza ocena jest sprobowanie i poznanie na wlasnej skórze czy tez w tym wypadku podniebieniu/zoladku 🙂 a czy da sie okreslic podstawowe roznice? chodzi mi o takie na podstawie doswiadczen, nie ksiazkowe (bo takie znam :D)
Koreańskie jedzenie w dużej mierze opiera się na ostrych przyprawach. Japońskie dania są raczej bardziej słone niż ostre 🙂 Suszone wodorosty (seaweed) mają zupełnie odmienny smak w obu krajach. Japoński jest słodkawy, w Korei wytrawny. Nie wiem na ile obiektywne jest moje ostatnie stwierdzenie, ponieważ w Japoni byłem tylko kilka razy, ale w Korei częściej podaje się ryż osobno, w Japoni jest on w większości podawany jako kompletne danie z dodatkami.