yellowinside

Moksal

In Ogólne on Czerwiec 17, 2012 at 11:50 am

W związku różnicą czasu między Polską i Koreą mecz Polska-Czechy transmitowano tutaj o godzinie 3:45 rano 17 czerwca. W przygotowaniu na stresy przed „meczem o wszystko” udaliśmy się z dobrym znajomym na grilowaną wieprzowinę, tym razem część szyjna – 목살 (czyt. moksal). To część obfita w skórę oraz sadełko.

20120617-203239.jpg

Stoliki rozstawione na małej uliczce przyciągały przechodniów zapachami, po północy wszystkie miejsca były zajęte

20120617-203535.jpg

Zamówiliśmy soju oraz piwo (pijemy mieszane). Przystawki w tej restauracji były przepyszne! Szczególnie kimchi.

20120617-203713.jpg

Standardowo w stole dziura, a w niej piekielnie goracy żar

20120617-203801.jpg

Mięso dostaliśmy wstępnie podpieczone

20120617-203859.jpg

20120617-203920.jpg

Ściekajacy tłuszcz zamieniał się w płomienie, 60 letnia Pani pracujaca w restauracji użyczyła nam swojej pomocy w grilowaniu

20120617-204215.jpg

20120617-204245.jpg

W Korei podczas jedzenia mięsa w opisywany tu sposób, posiłek należy zakończyć tzw. 밥 (czyt. bab), czyli ryż. Może to być dosłownie ryż lub zupa z makaronem różnego rodzaju (np. 냉면 (czyt. nengmyon) czyli makaron w lodwatej zupie z dodatkiem octu i wasabi) . Gdy nie zje się „babu” to wg tutejszych nie można nazwać posiłku posiłkiem. Zamówiliśm 라면 (czyt. ramyon). Taka al’a zupka chińska, super pikantna, do tego wbite surowe jajko i zagotowane, pycha!

20120617-204733.jpg

20120617-204803.jpg

A nad ranem, przed telewizorem była skrzynia z arbuzem 🙂

20120617-204926.jpg

Smacznego!

Gwangju, Dzielnica  Sangmu 17.06.2012, Niedziela, godz. 00:20.

Reklamy
  1. Podziwiam Azjatów ze te ich mega zdrowe przekąski i desery – nie chipsy, nie czekolada, nie ciastka, tylko np arbuz albo jakieś ziarno…Sama staram się przekonać się do tego zwyczaju, z różnym skutkiem 😉 Będąc w Chinach nie miałam wyjścia, ale pod koniec kilkutygodniowego pobytu oddałabym wszystko za sernik albo porządną czekoladę…Cóż, pozostaje próbować 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: