yellowinside

Z rosołem na upał.

In Ogólne on Lipiec 19, 2012 at 4:37 am

복날(伏날)은 매년 7월에서 8월 사이에 돌아오는 있는 3번의 절기, 즉 초복(初伏)·중복(中伏)·말복(末伏)의 삼복(三伏)을 말한다.

Tłum. własne:

Boknal (복날) – przypadajacy co roku na przełomie lipca i sierpnia trzydniowy okres największych upałów. Czobok (초복), Czungbok (중복) oraz Malbok (말복) to nazwy poszczególnych trzech dni – inaczej tzw. sambok(삼복).

Wywodzace się z chińskich znaków słowa oznaczajace:

Bok – 복(伏) – poddawać się, padać twarza w dół
Czo – 초(初) – poczatek
Czung – 중(中) – środek
Mal – 말(末) – koniec
Sam – 삼(三) – cyfra trzy

W Korei w te oto trzy najgorętsze, letnie dni goraczkę zabija się goraczka lokalnej wersji rosołu. Tzw. Samgetang (삼계탕) to zupa z mini-kurczęcia wypchanego ryżem, czosnkiem, korzeniem żeńszenia oraz jujuba (głożyna) po czym w całości ugotowanym.

Dziś w czasie lunchu zamówiliśmy z koleżanka z pracy samgetang, pyszne:

20120719-125957.jpg

20120719-132035.jpg

Jak zwykle kimchi, marynowana rzodkiew i młode liście rzodkwi, cebula z pasta z fermentowanej soi oraz marynowany ogórek:

20120719-133116.jpg

Delikatne mięso rozpływa się w ustach:

20120719-133152.jpg

Jujuba

20120719-133222.jpg

Żeńszeń

20120719-133322.jpg

Ryż z seczewica wygarnięty z kurczęcego brzucha:

20120719-133450.jpg

Warto zaznaczyc, ze druga najpopularniejsza potrawa w te trzy dni jest Bosintag (보신탕), czyli zupa z psa 🙂

A za oknem 100% zachmurzenia, 28’C, prawie 90% wilgotności. W nocy przeszedł tajfun KHANAN. Tropiki pełna para!

Gwangju, 19 lipiec 2012, Czwartek, godz. 13:00.

Reklamy
  1. Wierzy się, że bosintang w dużej mierze ogranicza pocenie się – stąd popularność tej zupy w upały.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: