yellowinside

Czuk – ryżowa papka.

In Ogólne on Lipiec 28, 2012 at 3:49 am

Dziś o tym co w Korei jadaja chorzy i inni pacjenci, a co mnie smakuje w każdej postaci. 죽 (czyt. czuk) to potrawa z rozgotowanego ryżu lub dyni lub czerwonej fasoli, itp. oraz różnych dodatków.

Czuk jest daniem o konsystencji papki. Dlatego jest też łatwo przyswajalny i trawiony.

Moje dwie ulubione papki to te z wołowina i grzybami (소고기 버섯 죽, czyt. sogogi bosot czuk) oraz z kurczakiem (삼계죽, czyt. samge czuk).

Poniżej czuk kurczakowy:

20120728-124111.jpg

Nieodzowne przystawki: pasta z papryki, krewetek, kałamarnicy i innych sekretnych składników, kimchi, marynowane w sosie sojowym mięso wołowe oraz zakwas z marynowanej rzodkwi.

20120728-124419.jpg

20120728-124446.jpg

Ja osobiście udaję się do sieciowej restauracji Bonczuk (본죽). Jedzenie jest tam przygotowywane na bierzaco, porcje sa duże, ale jest stosunowo drogo – 9.000-10.000won, czyli ok. 30zł.

Czuk posypany seaweed oraz zmielonyn sezamem. Widać też owoc jujuba majacy wyciagnać z dania złe toksyny.

20120728-124714.jpg

Pomimo tego, że porcje sa spore po niecałych 2 godzinach znów jest się głodnym.

20120728-124928.jpg

Gwangju, 28 lipiec 2012, Sobota, godz. 12:30.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: