yellowinside

Dolsotbap

In Ogólne on Październik 18, 2012 at 12:06 am

돌솥밥 (czyt. dolsotbap) to tradycyjna koreańska forma przygotowywania ryżu, który gotowany jest w specjalnych kamiennych naczyniach zwanych właśnie „dolsot”.

20121018-083731.jpg

Dla wspaniałych doznań smakowych do ryżu dodaje się wiele dodatkowych składników: kasztany, fasolę, owoce jujuby. W ryżu na zdjęciu zastanawia was pewnie żółty kolor? Uzyskano go przez dodanie kwiatów gadrenii (kor. 치자, czyt. czidża). Kwiaty te od wieków wykorzystywane sa w Japonii, Chinach oraz Korei jako barwnik płótna oraz jedzenia. Kwiat ten znany jest tu ze swoich właściwości oczyszczajacych, uspokajajacych oraz ochładzajacych.

20121018-085129.jpg

Ryżu dolsotbap nie je się prosto z kamiennego naczynia. Przekłada się go łyżką do miseczki…

20121018-085205.jpg

…a kamienne naczynie z pozostałościami przypieczonego ryżu na dnie zalewamy ciepłą wodą.

20121018-085442.jpg

20121018-085512.jpg

Tak przygotowane naczynie odstawiamy na bok, wrócimy do niego po podstawowym posiłku. Dziś byliśmy z koleżanka w restauracji słynnej z 보쌈 (czyt. bossam), zaserwowano nam więc grube plasterki wieprzowiny gotowanej w naczyniu wysokociśnieniowym. Do tego specjalny rodzaj kimchi (w tym wypadku marynowana na ostro-słodko kapusta pekińska wymieszana z ususzonymi paskami koreańskiej białej rzodkwi i innymi przyprawami).

20121018-085925.jpg

Gdy nasze brzuchy były już prawie pełne wróciliśmy do kamiennego naczynia, gdzie z przypieczonego ryżu zalanego woda powstało 누룽지 (czyt. nurungdzi).

20121018-090151.jpg

Dopiero w Korei uświadomiłem sobie jak my Polacy bezcześcimy ryż używajac go w wersji paraboiled z plastikowych toreb! Po ponad 3 latach w Korei ja już bym tego ryżem bym nie nazwał.

Gwangju, 10 Październik 2012, Środa, godz. 12:40.

Reklamy
  1. Jedną z rzeczy dzięki której zainteresowałam się Koreą jest właśnie kuchnia. Niesamowity kult jedzenia, które nie tylko ma smakować, ale również pięknie wyglądać. Często się zapomina o tym, że jedzenie to też sztuka i je się je tylko aby zaspokoić głód. Co do ryżu w torebkach zgadzam się w 100% 😉

  2. […] A tutaj na samym dole strony Pani Beata zamieściła zdjęcie z blogowego wpisu o dolsotbab. […]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: