yellowinside

Nie takie znów zimne – nóżki.

In Ogólne on Październik 19, 2012 at 8:01 am

족발 (czyt. czokpal), a po Polsku nóżki wieprzowe. Nam Polakom ta część ciała świni kojarzy się raczej z nóżkami w galarecie, zimnymi nóżkami czy też tzw. stygnina (regionalna nazwa). Tu w kraju „porannego spokoju” jada się wlaśnie czokpal.

20121019-163126.jpg

Po usunięciu włosów i dokładnym wymyciu „stópek” osobno przygotowujemy wywar z czosnku, pora, imbiru, czongdżu (wina ryżowego). Do wywaru wkładamy mięso gotujemy po czym dodajemy sos sojowy, oraz przyprawy w których ważne znaczenie ma cynamon, który niweluje nieprzyjemny zapach mięsa. Gotujemy w szybkowarze aż do zmięknięcia.

20121019-163646.jpg

Następnie mięso wraz ze skóra oddziela się od kości, kroi w niewielkiej grubości plastry i podaje z dodatkami.

20121019-170243.jpg

Nieodzownym dodatkiem jest sos ze sfermentowanych malusieńkich krewetek (새우젓, czyt. seuczot), który jest swoja droga obowiazkowym składnikiem przy kiszeniu kimchi.

20121019-164229.jpg

20121019-164650.jpg

A tak na koniec pokażę wam palec, tak byście uwierzyli, że to była nóżka, na ciepło!

20121019-164832.jpg

Czokpal, dzięki temu, że podawany jest wraz ze skóra ma w sobie duże zasoby kolagenu. Koreańczycy, a szczególnie Koreanki wierza w jego cudowne dzialanie i za świńskimi nóżkami przepadaja!

Ach no i jeszcze różnica między przednimi a tylnimi kończynami dokładnie opisana na restauracyjnym ściennym menu.

20121019-171624.jpg

앞발 (czyt. appal, kor. przednie nogi) – W porównaniu do tylnych mają więcej mięsa. Doskonałe dla osób lubiących chude, lekkie mięso.

뒷발 (czyt. dłitpal, tylne nogi) – Pełne kolagenu zawartego w skórze, która jest nieco gumowata. Doskonałe dla prawdziwych koneserów czokpal.

Seoul,12 Październik 2012, Piatek, godz. 18:25.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: