yellowinside

Szaszłyki jagnięce.

In Kuchnia obca on Grudzień 3, 2012 at 5:02 am

양꼬치 (czyt. jang kkoci) – szaszłyki z jagnięciny, to poza makaronem w sosie sojowym (자장면 czyt. dżadżang mjon) oraz panierowanym mięsem smażonym w głębokim oleju podawanym ze słodko-kwaśnym sosem (탕수육 czyt. tangsujuk), najbardziej znana potrawa chińskej kuchni szeroko dostępna w Korei.

20121203-134314.jpg

Ponad 2 lata temu, za czasów nauki koreańskiego na Seoul National University mój chiński współlokator zabrał mnie na ucztę do restauracji prowadzonej przez chińczyków koreańskiego pochodzenia, właśnie na jagnięce szaszłyki. W zeszłym tygodniu postanowiłem ponownie odwiedzić to miejsce.

20121203-134922.jpg

Na specjalnie przygotowanym rusztowaniu wmontowanym w stół układa się metalowe szpikulce pełne aromatycznie przyprawionego mięsa owieczek.

20121203-135111.jpg

20121203-135153.jpg

Ugrilowane szaszłyki odkładamy na górę rusztowania gdzie zachowują swoje ciepło i sa gotowe do jedzenia.

20121203-135343.jpg

Upieczone mięso następnie macza się w specjalnej, intensywnie aromatyczniej przyprawie na bazie kminu rzymskiego (nie mylić z kminkiem).

20121203-135531.jpg

Przystawki to orzeszki ziemne, marynowana rzodkiew i coś marynowanego niewiadego pochodzenia. Nawet pani Chinka z restauracji nie znała koreańskiej nazwy.

20121203-135739.jpg

Wszystko zapijaliśmy chińskim piwem Dzintao (buletka nietypowa, bo 650ml) i koreańskim soju.

20121203-135924.jpg

Jedna porcja za 9,000won (ok. 27zł) to 10 szaszłyków.

20121203-140054.jpg

Seoul, dzielnica Naksongdae, 29 Listopad 2012, Czwartek,  godz. 18:40.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: