yellowinside

Zupa z kaszanki?

In Ogólne on Grudzień 17, 2012 at 3:10 am

순대국밥 (czyt. sunde guk bab) czyli wywar na kościach wołowych podawany z 순대 (czyt. sunde) – czymś podobnym do naszej rodzimej kaszanki.

20121217-115009.jpg

Sunde przygotowuje się z krwi wieprzowej, jelita wieprzowego lub wołowego, makaronu 당면 (czyt. dangmjon) czasami dodaje się również jęczmień i warzywa.

Makaron dangmjon popularny również w innych krajach azjatyckich najczęściej przygotowywany jest ze skrobi słodkiego ziemniaka. Często mylony jest z droższym i nieco innym w smaku makaronem ryżowym.

20121217-115327.jpg

Zupa jest kremowa i zupełnie nie przyprawiona dlatego na stoliku w restauracji przygotowano pieprz, sól kamienna oraz ostra paprykę w proszku.

20121217-115452.jpg

20121217-115515.jpg

Przystawki to bardzo dobrze znane nam kimchi i kkakdugi (marynowana na sposób kimchi rzodkiew). Z tym wyjatkiem, że tutaj podano je w glinianych naczyniach z przyrzadami do pocięcia według wielkości własnego uznania.

20121217-115741.jpg

Jest też nieostra zielona papryczka, cebula oraz czosnek, które zamiast w soli maczamy w czerwonej pascie samdżang (kor. 쌈장).

20121217-120106.jpg

No i zapomniałbym o najważniejszym – porcja ryżu. Dodajemy ja w całości do zupy i mieszamy.

20121217-120220.jpg

Pychota!

20121217-120327.jpg

20121217-120354.jpg

Seoul, dzielnica Bongcheon, 16 Grudnia 2013, Niedziela, godz. 19:20.

Reklamy
  1. […] jadłem, postanowiłem zamówić 순대 (czyt. sunde), czyli tutejszą kaszankę (pisałem o niej tutaj) oraz 튀김 (czyt. tłigim) – różności w panierce smażone w głębokim […]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: